Verhuur Gebouw

Gedurende het gehele jaar verhuren wij ons clubhuis aan derden (ivm regelgeving verhuren wij het gebouw niet aan familiefeesten, recepties, verjaardagen en trouwerijen). Voor deze gelegenheden zijn er binnen Zwartsluis meerdere gelegenheden beschikbaar. Binnen is er boven een zaal van 14x5 meter en een zaal van 8x7 meter te huur. Ook een keuken, 3 toiletten (met 1 douche), Mindervaliden toilet (met 1 douche) zijn beschikbaar tijdens verhuur. Buiten is een groot speel/ kampeerveld te gebruiken en zijn er aanlegplaatsen voor boten en kano's. Wel dient rekening gehouden te worden met een gezamenlijke entree met de BSO (buitenschoolse opvang, welke tijdens werkdagen aanwezig kan zijn indien men niet in de vakanties boekt).

Binnen en/of buiten huren

De huurprijs (2019) bedraagt voor kamperen in het gebouw "Fortresse” of buiten op het kampeerterrein € 5.00 p.p.p.n. Per nacht word er minimaal € 75,-- in rekening gebracht ( dus minimaal 15 personen ) ongeacht het aantal mensen of nachten dat u op het clubhuis verblijft. Voor het legen van de container worden vaste kosten in rekening gebracht. Voor een dag € 20,00 Voor een weekend € 30,- En per week € 65,- Deze kosten komen bij de eerder genoemde huurprijs.

 • Begane grond: toiletten, douches en keuken. [download plattegrond]
 • Eerste verdieping:  (14x5 meter), Zaal 2 (7x8 meter). [download verdieping]
 • Buiten terrein: basketbalveld, kampvuur plaats (indien vergunning is afgegeven door de gemeente), kanosteiger (strandje), overdekt zwembad en een 3 tal speelvelden.


Tevens is het mogelijk om onze vletten te huren zonder tuigage. MBL (Machtiging Boot Leiding) met CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een vereiste om te huren. De  verhuurprijs is € 25,-- per vlet per dag.

De kosten van normaal gebruik van nutsvoorzieningen evenals toeristenbelasting zijn bij de huurprijs inbegrepen.

Voor verdere vragen en/of reserveren kunt u contact opnemen met Jochem Haak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betaling

Vier weken voor aanvang van de huurperiode dient de verwachte huurvergoeding te worden overgemaakt naar IBAN / bankrekeningnummer. NL97 RABO 0137 5741 85  t.n.v. JJB Haak onder vermelding van het contractnummer. Tegelijkertijd dient een borgsom te worden voldaan van € 100,-- Zo snel mogelijk na afloop van de huurperiode wordt de borgsom aan de huurder terug betaald onder verrekening van eventuele schaden, schoonmaakkosten en eventuele verschillen in het aantal overnachtingen / personen.

Wat is er zoal in de buurt te doen?

Contactinformatie

Vragen / Informatie

Heeft u vragen en/of wilt u graag informatie hebben over de opkomsten, gebouw, omgeving Zwartsluis of iets anders. mail dan een van onze leiders of leidsters van de desbetreffende speltak of neem contact op met onze beheerder.

Klik hieronder op de desbetreffende speltak

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

wilde vaartDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VerhuurDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ook is het mogelijk om tijdens de opkomsten van 10.00 - 17.00 uur langs te komen bij het scoutinggebouw.

Adresgegevens Scouting Pieter Marits  :

Scouting Pieter Marits Zwartsluis
Julianastraat 24D
8064CD Zwartsluis
 
 • De Dolfijnen draaien van 10.00 - 12.00 uur.
 • De Zeeverkenners draaien van 13.30 - 17.00 uur.
 • De Wilde Vaart draait ook van 13.30 - 17.00 uur.
 • De Loodsen / Stam draaien vanaf 17.00 - Lang in de avond.

Wilde Vaart

 

De Wilde Vaart is de speltak die volgt op de zeeverkenners. Ook hier wordt over het algemeen gemengd gedraaid. Het grote verschil met de zeeverkenners is dat de Wilde Vaart meer verantwoordelijkheid heeft. Dit houdt in dat zij qua programma meer hun eigen boontjes moeten doppen. Ze bedenken vaak zelf wat ze willen doen, in overleg met hun begeleider. Ook kunnen er personen worden aangewezen die een opkomst voorbereiden. De leeftijd ligt gemiddeld van 15 t/m 17 jaar. Vaak wordt er van afgeweken en wordt er een leeftijd van 16 t/m 18 jaar gehanteerd.

Opbouw van de speltak

De Wilde Vaart is niet in bakken verdeeld, zoals bij de zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsen en kwartiermeesters, er is dus meer gelijkheid. Vaak is de groep een stuk kleiner en wordt er op 1 of 2 boten gevaren.

Binnen de groep zijn er vaak trekkers, dat zijn degene die vaak met ideeën komen en activiteiten bedenken. Meestal zijn dit de ouderen, die al weer wat meer ervaring daarmee hebben. De Wilde Vaart is vaak een hechte groep, je weet wat je aan elkaar hebt en kunt op elkaar vertrouwen.

Begeleiding

De Wilde Vaart kent geen leiding, maar begeleiding van 1 of 2 personen (afhankelijk van de grootte van de groep). Deze stuurt de Wilde Vaart aan in het bedenken van hun programma’s en geeft tips en ideeën voor de uitvoering van activiteiten. De grootte van de rol van de begeleider is sterk afhankelijk van de leeftijdindeling en ervaring van de groep. De begeleider is er ook voor als er problemen zijn binnen de groep. Samen met hem of haar wordt er dan gekeken naar een oplossing.

Loodsen / Stam

Wat zijn Loodsen?

De Loodsen is de speltak van het waterwerk voor jongvolwassenen vanaf ± 18 jaar. In principe is er geen limiet aan de leeftijd, maar sinds kort bestaat er binnen Scouting Nederland een nieuwe speltak genaamd Plus-Scouts waar grens van 23 jaar en ouder voor geldt. Als je 23 jaar of ouder bent mag je echter nog wel Loods blijven.

Overige informatie

Voor opbouw en begeleiding is het vrijwel hetzelfde als bij de Wilde vaart alleen is het door de hogere leeftijd makkelijker om programma te maken en uit te voeren.

Zeeverkenners

 

Op deze pagina kun je alles vinden wat maar te maken heeft met de speltak Zeeverkenners. Je kunt hier lezen wat we allemaal doen en hoe de speltak in elkaar zit. Lijkt je dit wat kom dan naar ons gebouw op zaterdagen van 13.30 - 17.00 uur. De eerste drie keer zijn geheel vrij om te kijken. Dus kom gerust langs!!

Wat doen Zeeverkenners?

Waterscouts zijn scouts te water. Het programma is dan ook gebaseerd op allerlei wateractiviteiten zoals zeilen, roeien en wrikken. Naast zeilen en roeien krijgen waterscouts natuurlijk ook theorieles van het zeilen en roeien, de regels op het water en EHBO. Bovendien blijft er altijd tijd over voor sport en spel met medewaterscouts.

Eens per jaar, met Hemelvaart worden door een groep binnen de Admiraliteit de bakswedstrijden georganiseerd. Alle groepen komen dan met hun bakken naar de organiserende groep. De bakken strijden tweeën halve dag lang voor de wisselprijs: de bel. Een belangrijk wedstrijdelement is de zeilwedstrijd. Daarnaast is er ieder jaar een postenspel en een roei- en/of wrikwedstrijd.

Voor de waterscouts is het zomerkamp het hoogtepunt van het jaar. De Friese Meren bieden zeer veel ruimte en vaak onstuimig weer. De zeeverkenners houden zich gedurende hun kamp aan een bepaalde locatie of trekken rond.

Werkwijze van de Zeeverkenners speltak.

Binnen de speltak zijn de Zeeverkenners verdeeld in bakken. Elke bak heeft eengroepje van meestal 5 a 6 kinderen. Deze bak vormt de bemanning van een vlet, waarbij de bootsman de leiding heeft over de vlet en de kwartiermeester deze daarbij helpt.

Door het verdelen van een speltak in bakken, leren de Zeeverkenners samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Immers ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, zal de bootsman moeten zorgen dat de boot blijft varen.
Juist omdat er bij de bootsman en kwartiermeester best wel veel verantwoording ligt, zijn de leeftijdsgrenzen van de speltak vaak naar boven aangepast.

Ook heeft elke bak heeft een naam.
De namen die wij hanteren zijn:

 • Nummer 611 heet Orca
 • Nummer 916 heet Black-Lock
 • Nummer 1108 heet Zeemeeuw

Boten.

Meestal wordt er bij het varen in de zomer gebruik gemaakt van de lelivlet (we hebben ook andere waarmee wordt gevaren indien de benodigde kennis aanwezig is bij de scouts), een stalen vlet van 5,60 meter lang met 12,5 m2 zeil. Deze is uitstekend om te leren varen, omdat de vlet sterk is en veel kan hebben (onzinkbaar). Bovendien zal de lelievlet zelden omslaan en is het dus een veilige manier om de kinderen te leren zeilen en roeien.

Jaarlijkse activiteiten.

De Zeeverkenners gaan ook jaarlijks op kamp. Ze doen bijvoorbeeld mee met Bakswedstrijden in de admiraliteit 18 "De Hanze", het Sint-joris kamp, Verschillende weekend kampen en het zomerkamp. Meerdere dagen gaan ze dan ergens in een ander vaargebied dan gebruikelijk is, op kamp. Tevens wordt er een keer in de 4 jaar een Nationaal Waterkamp (NaWaKa) georganiseerd. Daar komen bijna 6000 waterscouts uit heel Nederland (en sommige ander landen) 10 dagen lang bij elkaar.

Zeeverkennerleiding.

De speltak leiding. Volgens de richtlijnen van Scouting Nederland kun je leiding worden in het jaar dat je 18 jaar wordt.
Echter in sommige gevallen is het door leidingtekort nodig, om het programma te kunnen blijven garanderen, dat jongere mensen leiding komen geven.

De leiding organiseert het programma en zorgt dat de speltak goed blijft draaien. Dit doet zij door de leden de nodige instructie te geven en ontstane problemen op te lossen. Ook heeft zij een grote invloed op de sfeer binnen de speltak.

Binnen de leiding is er één persoon eindverantwoordelijk, de Schipper, ook wel teamleider genoemd. De overige leidinggevenden zijn Stuurman/vrouw. In sommige gevallen wordt er een beroep gedaan op Wilde Vaart leden om de leiding te komen helpen. Zij worden ook wel Opperbootsen genoemd. Om te zorgen dat leiding genoeg kennis en ervaring heeft, worden er diverse trainingen aangeboden.

Meer artikelen...

 1. Welpen
 2. Beginnen