Welpen is de speltak voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar die het spel van Scouting spelen op en rond het water. De boten die wij gebruiken zijn dezelfde boten waar de verkenners ook in zeilen, namelijk de lelievlet. We hebben er hier 3 van liggen.

Wat doen Welpen?

Het welpenthema speelt zich af in de jungle. Het gaat hierbij om zaken als samenwerking, respect voor de natuur, het leven tussen mens en dier. Alle dieren en ook de kinderen in de jungle dragen bij om deze zaken over te brengen aan de welpen. Deze aspecten komen terug in het spelthema.

De afspraken voor het samen spelen van welpen in de horde zijn samengevat in de welpenwet:
Een welp speelt op en rond het water.
Een welp is eerlijk, vriendelijk, houdt vol
en zorgt goed voor de natuur

Ook gaan de welpen onder begeleiding kennis maken met het water door te leren roeien, zeilen, zwemmen en nog veel meer. Dit is tevens een basis voor het programma van de zeeverkenners als de welpen gaan overvliegen op 10 jarige leeftijd.

Opbouw van de groep

Alle welpen samen noemen we een horde. De ideale grootte van een horde is 20 kinderen. De horde kan een eigen naam hebben. Een horde welpen wordt opgedeeld in 4 subgroepen van 5 kinderen. Zon subgroep heet een nest. De indeling van een nest kan veranderen als er welpen overvliegen of vertrekken uit de horde. In iedere nest krijgen de oudste twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de jongere kinderen. Deze verantwoordelijkheden moeten passend zijn bij de leeftijd van het kind. Je kunt bijvoorbeeld denken aan : nieuwe kinderen een rondleiding geven: zorgen dat het bootmateriaal netjes opgeruimd is of ze krijgen de leiding bij een postenspel. De welp die aan het hoofd staat van een nest heet een gids. De 2e persoon heet een hulpgids.

Welke welp bij welke nest hoort kun je aan het lintje aan hun mouw met hun eigen nestkleur. Deze kleuren kunnen zijn:

  • Paars
  • Geel
  • Zwart
  • Oranje
  • Bruin