De Wilde Vaart is de speltak die volgt op de zeeverkenners. Ook hier wordt over het algemeen gemengd gedraaid. Het grote verschil met de zeeverkenners is dat de Wilde Vaart meer verantwoordelijkheid heeft. Dit houdt in dat zij qua programma meer hun eigen boontjes moeten doppen. Ze bedenken vaak zelf wat ze willen doen, in overleg met hun begeleider. Ook kunnen er personen worden aangewezen die een opkomst voorbereiden. De leeftijd ligt gemiddeld van 16 t/m 18 jaar.

Opbouw van de speltak

De Wilde Vaart is niet in bakken verdeeld, zoals bij de zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsen en kwartiermeesters, er is dus meer gelijkheid. Vaak is de groep een stuk kleiner en wordt er op de lelieschouw gevaren.

Binnen de groep zijn er vaak trekkers, dat zijn degene die vaak met ideeën komen en activiteiten bedenken. Meestal zijn dit de ouderen, die al weer wat meer ervaring daarmee hebben. De Wilde Vaart is vaak een hechte groep, je weet wat je aan elkaar hebt en kunt op elkaar vertrouwen.

Begeleiding

De Wilde Vaart kent geen leiding, maar begeleiding van 1 of 2 personen (afhankelijk van de grootte van de groep). Deze stuurt de Wilde Vaart aan in het bedenken van hun programma’s en geeft tips en ideeën voor de uitvoering van activiteiten. De grootte van de rol van de begeleider is sterk afhankelijk van de leeftijdindeling en ervaring van de groep. De begeleider is er ook voor als er problemen zijn binnen de groep. Samen met hem of haar wordt er dan gekeken naar een oplossing.

 

Interesse in de Wilde Vaart? Neem via de mail contact met ons op via het menu 'Contactgegevens'.